Исторически забележителности

През 1922 г. с дарения от крапешки родове е построен паметник на загиналите  във войните крапешчани.

Представлява пресечена пирамида с кръст от върбешки варовик и височина 4 м. От четирите страни личат имената на загиналите за обединението на България, на дарителите и строителите.  Със златни букви са изписани имената на загиналите в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна войни:

Качо Цветков,Петър,Кадийски, Генчо Статков и т.н.

През 1998 г. по инициатива на инж. Николов, паметникът е преместен на 150 м западно от мястото, с което е заформен цялостно селския център с църквата, ритуалната зала, магазина и автоспирката. Новото място  е зачетено със заря-проверка в памет на загиналите.

 

През пролетта на 1997 г. започва изграждането на ритуална зала. Предназначението и е за провеждането на общоселски и лични мероприятия, за събрания, избори, кръщевки, сватбени тържества.

Сградата представлява масивен строеж с дължина 30 м, ширина 6,5 м. и височина 4,3 м., ориентиран в посока запад-изток, с малка сцена, две сервизни помещения и открита тераса, с дължина 15 м. и ширина 3,5 м. Майстори и строители на обекта са братята Никола и Марин Кръстеви.

 

През 1996 г. по инициатива на инж. Каменов, започва строителството на православен храм. Името е определено по датата на провеждане на селския събор-Димитровден.

Работния проект за църковния храм е изработен от дарения.

Първата копка е напарвена на Великден 1996 г. на общоселско тържество и поставен паметен знак.

Православният храм представлява еднокорабна, еднокуполна правоъгълна сграда с размери на 12 м. дължина, 6,5 м. ширина и 8 м. височина, с апсида и преддверие.

На 9 ноември 1996 г. - Димитровден, строителната част е осветена от Врачанския митрополит Калиник и открита в присъствието на академик Благовест Сендов.

През август-септември 1997 г.  православния храм е изографисан от младите възпитаници на Художествената академия.