История

Преди повече от 100 години селото не е съществувало.

 

Тогава на мястотото му е имало турски чифлик.Отначало на него идват българи от други места, за да работят, но постепенно построяват колиби и се образува селото, предполага се, че носи името от първите три колиби, които се "закрепили". Преди освобождението не е имало черква, училище и читалище.

 

Край него се забелязват каменни зидове, за които се смята, че са били основи на латинска черква. Вода за пиене е черпена от близкото до село езеро и от кладенци. По време на освобождението селото е било от около 50 къщи, покрити с боклук. Разполагало е с около 3000 акра земя. В турско време, хората са ходели на пазар във Враца, революционна организация не е имало, от селото само четирима души са се присъединили към четата на Христо Ботев.

 

Посрещнали четата във Веслец и я придружили до Вола, но там след разбиването й се върнали в селото. От руските войски в селото идвали само патрули.

Сражение не е имало и затова няма и убити.

За пръв кмет на селето е избран Вуто Николов.  Човек със средно или висше завършено образование не е имало.

 

В Сръбско-българската война през 1885 г., са участвали от селото около 20 души и е загинал само един човек.

 

През Балканската война са мобилизирани около 80 души, от които загиват петима. През европейската война мобилизирани били около 120 души, загинали са 13. Сега в селото има паметник на загиналите през войните. 

 

Планинското селце Крапец е малко, но пък впечатлява посетителите с хубава природа и исторически забележителности. Още при влизане в населеното място се вижда обособен комплекс. Място, на което на едно са събрани църква, паметник, читалище и ритуална зала. На 20-ина метра по-надолу се намира и сградата на кметството. Миналата година жителите на мездренското село нямаха възможност да упражнят правото си на вот и сами да си изберат кмет, тъй като населението е 343 души, а според изборния закон хората с постоянен адрес трябва да са над 350. Мездренското село Крапец е притегателно място за любителите на риболова, защото край китното селце има язовир, а природата е уникална.