Фолклор

На оброка на "Св. Георги" на Гергьовден, след ритуално клане на агне във всяка къща, цялото село се събира под вековния дъб на оброка.

Младите момичета и невести хвърлят елечетата си на крушата, елечето, което се закачи ще донесе на момичето или невестата сполука през годината. Печените агнета се прекаждат от свещеник, а мъжете разчупват на отделно място агнешките главички и пият вино.

 

Сутринта на Гергьовден агнетата се закичват с  венче от гергьовче, а след тяхното заколване, тяхната кръв и венчето се занасят от децата до реката и се пускат в нея.

 

През 1994 г. е поставен обреден кръст на мястото на унищожения Вековен дъб, ударен от гръм и изгорял. Освещаването на обредния знак е извършено от Врачанския митрополит Калиник.

 

В местността "Каменна могила" през 1904 г. е сложен обреден кръст "Св.Илия". Ежегодно на 2 август на оброка се вари курбан чорба, отслужва се молебен в присъствието на цялото население. През 1993 г. на мястото на счупеното кръстче е експониран мраморен оброчен кръст, осветен от свещеници от Врачанската митрополия.

 

До 50-те години на миналия век на обредните знаци "Св. Богородица" и "Св. Ппанталеймон", са ставали чествания и правени курбани. През 90-те години могилата на оброка "Св. Богородица"  е унищожена, при при разкопки от иманяри за търсене на богатство.  

От вековните дъбове са останали само 5 броя, другите са унищожени от гръмотевични бури и злосторни ръце.